Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Je kunt hierbij denken aan het overlijden van een dierbare, een scheiding, het loslaten van je kind of van je partner met een verslaving. Als je belangrijke en dierbare personen in je nabijheid verliest kan dit voelen alsof de wereld even ophoudt te bestaan.

Het rouwproces dat je ondergaat is het verwerken van het verlies. Hoe je met het verlies en rouw omgaat en hoeveel tijd je voor dit rouwproces nodig hebt, is heel persoonlijk.

De rol die jouw omgeving hierin heeft, is mede van belang. Ervaar je steun en begrip, dan kun je samen, in jouw tempo het rouwproces doorlopen. Krijg je reacties als: “kom op, je moet verder”, “denk aan de kinderen”, “kijk toch naar wat je wel hebt”, dan zul je onbegrip ervaren en kan het voelen alsof je er alleen voor staat. Ondanks de goede bedoelingen, beseffen mensen uit je omgeving vaak niet dat het rouwproces uit een aantal fases bestaat die doorlopen moeten worden.
Namelijk:
- Ontkenning
- Woede
- Onderhandelen
- Depressie
- Aanvaarding

Misschien herken je één van deze fases en slaag je er zelf niet in om een volgende stap in jouw proces te zetten. Als geluktcoach help ik je de fases te herkennen en ondersteun ik je in jouw rouwproces.